- +

Kroměříž poznávala jedinečnost maďarských vín


18.5.2011
Putováním chuťových buněk po nejlepších maďarských vinících v oblastech Villány, Eger, Tokaj či Badascony by se dala nazvat ochutnávka maďarských vín, která proběhla v úterý 17. května odpoledne ve vinárně Zlatý Hrozen na Riegrově náměstí v rámci probíhajících Maďarských dnů v Kroměříži. Zkušený maďarský someliér za asistence Rolanda Keményho představil zcela zaplněné vinárně třináct vynikajících odrůd bílých, červených i růžových vín. Již samotné posouzení barvy, vůně i chuti původních maďarských vín bylo mimořádným zážitkem, ovšem i maďarský komentář s českým překladem dodal ochutnávce jedinečnou atmosféru a návštěvníkům přinesl nevšední zážitek. Ještě téhož dne Maďarské dny přinesly prezentaci největšího hudebního a filmového festivalu v Masďarsku s názvem MEDIAWAVE 2011 a projekci skvělého dokumentárního filmu o legendárním maďarském fotbalistovi Ferenci Puskásovi. Obě akce se uskutečnily v Domě kultury v Kroměříži. Ti z vás, kteří úterní ochutnávku nemohli navštívit, nemusejí litovat. Ochutnávka maďarských vín ve vinárně Zlatý Hrozen je připravena denně od 14 do 22 hodin až do 21. května. A i když již nebude k dispozici výklad maďarského someliéra, personál vinárny je vybaven neméně obsáhlými znalostmi. a na jaké odrůdy se můžete těšit? Páratlan ,,jedinečný“ Druh: červené, suché Odrůda: Cabernet Sauvignon a Portugieser, Merlot, Pinot Noir Výrobce: Gere Tamás Vinařská oblas: Villány, Maďarsko Ročník: 2008 Objem: 0.75l Alkohol: 12.5% Jedinečné vyzrálé a svěží víno, snoubí se v něm vůně a chutě višně a ovoce s červenými bobulemi. Nádech získaný zráním v sudech dělá víno ještě zajímavějším. Pro svou různorodost chutí se hodí k široké škále jídel. Podává se při teplotě 13 – 15 °C. Egri Bikavér Druh: červené, suché Výrobce: Gaál Tibor Vinařská oblast: Eger, Maďarsko Ročník: 2006 Objem: 0.75l Alkohol: 13% Víno se střední intenzivní chutí má tmavočervenou barvu, voní po ovoci, hořké čokoládě a koření. Doporučuje se k jednodušším jídlům z hovězího masa a pokrmům ze zvěřiny. Podává se nejlépe při teplotě 16 – 18 °C. Badacsonyi Kéknyelű Odrůda: Kéknyelű Druh: bílé, suché Výrobce: Badacsonyi Bor. Szövetkezet Vinařská oblast: Badacsony, Maďarsko Ročník: 2009 Objem: 0.75l Alkohol: 12% Kéknyelű se pěstuje výhradně je v Badacsonyské oblasti, úroda zde nebývá bohatá, avšak kvalita hroznů je každoročně vynikající. Víno je rustikální. Mladé víno je světlezelené a i po dobu dozrávání si zachovává svěží barvu. Příjemnou vůni vína podtrhují jemné kyselinky. Pravý požitek poskytuje toto víno po několikaletém dozrávání v sudech nebo lahvích. Doporučuje se k rybám. Podává se při teplotě 10 – 12 °C. Tokaji Sárgamuskotály Odrůda: Muškát žlutý Druh: bílé, tokajské, polosladké Výrobce: Tokaj Kereskedőház Zrt Vinařská oblast: Tokaj, Maďarsko Ročník: 2009 Objem: 0.75l Alkohol: 11.5% Víno má světle slámovou barvu, s intenzívní muškátovou vůní, kořenitou chutí, bohatým aroma a jedinečnou chutí ovoce. Tokaji Furmint Odrůda: Furmint Druh: bílé, tokajské, polosladké Výrobce: Tokaj Kereskedőház Zrt Vinařská oblast: Tokaj, Maďarsko Ročník: 2009 Objem: 0.75l Alkohol: 12.5% Víno slámově zlaté barvy, a aroma hrušky, banánu, medu a polního kvítí a chutí hroznů a lípy. Ideálně vyvážené, chuť je v tomto případě odrazem vůně a nabízí delikátní sladkost v ústech. Muskotály Cuvée Odrůda: Muškát žlutý a Muškát Ottonell Druh: bílé, polosladké Výrobce: Frittmann pincészet Vinařská oblast: Kunsági, Maďarsko Ročník: 2009 Objem: 0.75l Alkohol: 12% Ve víně nalezneme svěží vůni, charakteristickou pro odrůdu muškátů. V chuti můžeme rozpoznat exotické ovoce, především ananas. Ezerjó Odrůda: Ezerjó Druh: bílé, suché Výrobce: Frittmann pincészet Vinařská oblast: Kunság, Maďarsko Ročník: 2009 Objem: 0.75l Alkohol: 12.5% Víno má zlatožlutou barvu a vůni po medu. K výraznějším kyselinkám dobře ladí malé množství zbytkového cukru. Doporučuje se k těžším jídlům s maďarským charakterem. Podává se při teplotě 10 – 12 °C. Badacsonyi Szürkebarát Odrůda: Rulandské šedé Druh: bílé, polosladké Výrobce: Badacsonyi Bor. Szövetkezet Vinařská oblast: Badacsony, Maďarsko Ročník: 2008 Objem: 0.75l Alkohol: 12% Odrůda Szürkebarát, neboli Rulandské šedé, vznikla křížením odrůd Pinot blanck a Pinot noir. Z jeho hroznu s vysokým obsahem alkoholu se rodí víno s jemnou vůní a chutí, zlatožluté barvy, které je dále šlechtěno dozráváním v dřevěných sudech. Doporučuje se především k dezertům. Podává se při teplotě 10 – 12 °C. Cserszegi fűszeres Odrůda: Cserszegi fűszeres Druh: bílé, suché Výrobce: Frittmann pincészet Vinařská oblast: Kunság, Maďarsko Ročník: 2010 Objem: 0.75l Alkohol: 12% Odrůda vznikla křížením odrůd Irsai Oliver a Tramín červený. Je to zajímavé jemné kořenité víno s muškátovou vůní. Doporučuje se k husí pečeni a dezertům. Podává se při teplotě 12 – 13 °C. Varsányi Rosé Odrůda: Frankovka Modrá Druh: Rosé, suché Výrobce: Varsányi Pincészet Vinařská oblast: Eger, Maďarsko Ročník: 2010 Objem: 0.75l Alkohol: 12.5% Oceněné víno roku 2010 v Maďarsku v kategorii ROSÉ. Toto výjimečné rosé je výsledkem rychlého zpracování Frankovky modré. Čerstvá vůně připomíná jarní přeháňky, v chutí jsou cítit příjemné kyselinky. Kékfrankos Odrůda: Frankovka modrá Druh: červené, suché Výrobce: Taschner Vinařská oblast: Sopron, Maďarsko Ročník: 2007 Objem: 0.75l Alkohol: 12% V chuti je toto víno ovocné a lehce kořenité. Doporučuje se k hovězímu masu, drůbeži a lehkým zákuskům nebo ke studeným večeřím. Podává se při teplotě 16 – 17 °C. Pinot Noir Odrůda: Rulandské bílé Druh: bílé, suché Výrobce: Szeremley Huba Vinařská oblast: Badacsony, Maďarsko Ročník: 2008 Objem: 0.75l Alkohol: 13% Bílý Pinot Noir je světový unikát. Z této červené odrůdy vyrábějí bílé víno pouze v Champagni, kde ho dávají do šampaňského. V chuti jsou cítit ryngle, švestky, minerály, jemné kyselinky s reflexemi růží. Víno se hodí ke kaviáru, rybám a bílému masu. Podává se při teplotě 8 – 10 °C. Kadarka Odrůda: Rulandské Druh: červené, suché Výrobce: Heimann Családi Birtok Ročník: 2008 Objem: 0.75l Alkohol: 13% V bohaté vůni můžeme objevit bylinky, šípek a višňový džus. Kořenitá a ovocná chuť odpovídá komplexitě vůní. Je středně plné, milé a přátelské víno podle charakteru této odrůdy. Doporučuje se k tradiční maďarské rybí polévce halászlé nebo kořenitým jídlům na červené paprice.

Poslední vložené články


Tisková konference k výsledkům plenárního zasedání ve Štrasburku

18.7.2014 | Europoslankyně Olga Sehnalová a europoslanec Pavel Poc dnes v Lidovém Domě v Praze vystoupili na v pořadí již druhé tiskové konferenci delegace ČSSD v Evropském parlamentu k výsledkům plenárního zasedání ve Štrasburku. Dnešními tématy byly výsledek vyjednávání o obsazení zahraničních delegací Evropského parlamentu, výsledek volby předsedy Evropské komise a jeho program a ...

Newsletter plenárního zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku 14. - 17. července 2014

18.7.2014 | Evropský parlament na svém plenárním zasedání ve Štrasburku ve dnech 14. - 17. července 2014 projednal následující témata: Zahájení zasedání: EU musí finančně podpořit obnovu Balkánu po povodních"Kolektivní solidarita, která stála za přeshraničním záchranným a humanitárním úsilím v boji s následky květnových povodní v Bosně a Hercegovině, Srbsku a Chorvatsku, musí být podepřena asistencí a finanční ...

Eurokomisař(ka) - hit letošní sezóny

16.7.2014 | "Kauza" výběru českého zástupce či zástupkyně na post eurokomisaře či eurokomisařky začíná v médiích nabírat až téměř hysterických rozměrů. Včera bylo pozdě, neschopností vlády nám hrozí blamáž, další ostuda České republiky! Pěkné téma pro letní okurkovou sezónu, navíc pikantní vnitrokoaliční spor. Chtěla bych poněkud zchladit vášně. Tak zaprvé. Ve stejné situaci ...

Další články