- +

Olga Sehnalová vystoupila v diskuzi o dvojí kvalitě potravin na VŠCHT


29.11.2017

Jak velké téma je dvojí kvalita potravin v Evropě, o tom dnes diskutovali účastníci debaty o dvojí kvalitě potravin, kterou na pražské Vysoké škole chemicko-technologické uspořádal mediální dům Economia. Mezi řečníky byla také poslankyně Evropského parlamentu Olga Sehnalová, která na téma dvojí kvality potravin upozorňuje již od roku 2011.

Poslankyně na úvod uvedla, že dvojí kvalita je v Bruselu politický problém, protože neexistuje shoda na tom, jak ji řešit a zda vůbec. „Průzkumy dvojí kvality už byly provedeny v 9 státech střední a východní Evropy,“ doplnila a připomněla také průzkum, který v roce 2015 zadala spolu se společností Ahold k vypracování právě VŠCHT.

Jan Pivoňka, který se na tomto průzkumu jako akademik podílel a dnes byl mezi řečníky, upozornil, že testování z dílny VŠCHT odhalila příklady rozdílné kvality výrobku z jednoho výrobního závodu, ale také stejnou kvalitu výrobků, které byly vyráběny v závodech v různých zemích. Zdůraznil, že výsledky prvních testů, u kterých stála Olga Sehnalová, jasně dokázaly, že rozdílné složení na první pohled totožných výrobků skutečně existuje a nejedná se o pouhé spekulace.

Diskuze se zúčastnila také manažerka korporátní komunikace Nestlé Česko Andrea Brožová. Přítomné publikum ujistila, že výrobky Nestlé mají všude vysokou kvalitu, ale také dodala, že jejich receptura se může měnit podle daného státu či regionu. Protože podle ní chutná spotřebitelům v Evropě různá rozpustná káva jinak, používá Nestlé téměř deset odlišných receptur.

Jan Pivoňka podotkl, že spotřebitel se přizpůsobuje chutím, které jsou dostupné na trhu - například některé kvalitativně horší potraviny dříve chutnaly spotřebitelům více, protože na “zdravější” chuť nebyli zvyklí.

Čtvrtý diskutující v dnešní debatě, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest Lukáš Zelený, doplnil, že je v rámci debaty o dvojí kvalitě zejména nutné porovnávat porovnatelné. Důležité podle něj je, jak výrobek vnímá spotřebitel, jehož očekávání nejsou často právě kvůli prokázané dvojí kvalitě naplněná.

Na závěr se diskutující shodli, že se obecně zvyšuje informovanost a zájem spotřebitelů o to, co kupují, a že kvalita potravin v českých obchodech stoupá, i díky kvalitnější legislativě a lepší práci dozorových orgánů.

Poslední vložené články


Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením

1.11.2019 | Dnes proběhla v Brně konference s názvem Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, kterou uspořádal Úřad veřejné ochránkyně práv. K Úmluvě OSN se připojila Česká republika i Evropská unie. Jde o důležitý právní dokument, o který se opírají práva osob se zdravotním postižením a hlavně jejich skutečné naplňování a zlepšování podmínek pro život.. Vystoupila jsem v části konference, ...

Mé tři a více zkušeností s Českou televizí

30.10.2019 | Média a jejich nezávislost jsou v poslední době hojně diskutované téma. Česká televize má v době trendu koncentrace mediální moci a jejího propojování s mocí ekonomickou a politickou držet prapor nezávislosti a nestrannosti a být v tomto směru určitou pojistkou. Velmi ráda bych sdílela dobré příklady ze svého desetiletého působení v Evropském parlamentu, bohužel, uvedu pár příkladů, které ...

Než se začne slibovat

18.10.2019 | Za rok budou krajské volby a tak se po čase nadějeme opět zvýšené aktivity uchazečů o voličskou důvěru. Bude se projevovat objevením a překotným zájmem o tu či onu problematiku. Proč ne, to k volbám patří. Nakolik bude onen zájem pro lidi uvěřitelný, to už je věc souboje mezi paměti voličů a produkty volebních PR agentur. Na druhou stranu, předvolební doba je také příležitost pro ty, kteří ...

Další články