- +

Olga Sehnalová vystoupila v diskuzi o dvojí kvalitě potravin na VŠCHT


29.11.2017

Jak velké téma je dvojí kvalita potravin v Evropě, o tom dnes diskutovali účastníci debaty o dvojí kvalitě potravin, kterou na pražské Vysoké škole chemicko-technologické uspořádal mediální dům Economia. Mezi řečníky byla také poslankyně Evropského parlamentu Olga Sehnalová, která na téma dvojí kvality potravin upozorňuje již od roku 2011.

Poslankyně na úvod uvedla, že dvojí kvalita je v Bruselu politický problém, protože neexistuje shoda na tom, jak ji řešit a zda vůbec. „Průzkumy dvojí kvality už byly provedeny v 9 státech střední a východní Evropy,“ doplnila a připomněla také průzkum, který v roce 2015 zadala spolu se společností Ahold k vypracování právě VŠCHT.

Jan Pivoňka, který se na tomto průzkumu jako akademik podílel a dnes byl mezi řečníky, upozornil, že testování z dílny VŠCHT odhalila příklady rozdílné kvality výrobku z jednoho výrobního závodu, ale také stejnou kvalitu výrobků, které byly vyráběny v závodech v různých zemích. Zdůraznil, že výsledky prvních testů, u kterých stála Olga Sehnalová, jasně dokázaly, že rozdílné složení na první pohled totožných výrobků skutečně existuje a nejedná se o pouhé spekulace.

Diskuze se zúčastnila také manažerka korporátní komunikace Nestlé Česko Andrea Brožová. Přítomné publikum ujistila, že výrobky Nestlé mají všude vysokou kvalitu, ale také dodala, že jejich receptura se může měnit podle daného státu či regionu. Protože podle ní chutná spotřebitelům v Evropě různá rozpustná káva jinak, používá Nestlé téměř deset odlišných receptur.

Jan Pivoňka podotkl, že spotřebitel se přizpůsobuje chutím, které jsou dostupné na trhu - například některé kvalitativně horší potraviny dříve chutnaly spotřebitelům více, protože na “zdravější” chuť nebyli zvyklí.

Čtvrtý diskutující v dnešní debatě, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest Lukáš Zelený, doplnil, že je v rámci debaty o dvojí kvalitě zejména nutné porovnávat porovnatelné. Důležité podle něj je, jak výrobek vnímá spotřebitel, jehož očekávání nejsou často právě kvůli prokázané dvojí kvalitě naplněná.

Na závěr se diskutující shodli, že se obecně zvyšuje informovanost a zájem spotřebitelů o to, co kupují, a že kvalita potravin v českých obchodech stoupá, i díky kvalitnější legislativě a lepší práci dozorových orgánů.

Poslední vložené aktuality z dění v Evropském parlamentu


Krajem obchází strach aneb jak jsme chystali konferenci

3.6.2019 | Od počátku, co se angažuji společně s dalšími kolegy okolo krajského zdravotnictví, vidím jeden společný rys mnohých rozhovorů s lidmi v různých pozicích více či méně závislých na Zlínském kraji. Tím rysem je strach. Strach říci nahlas svůj názor, strach se pod něco podepsat a nejnověji i strach i jen veřejně vystoupit na odborné konferenci. Strach z čeho nebo o co? Tak třeba o možné budoucí ...

Vstanou noví bojovníci (proti dvojí kvalitě)

23.5.2019 | To mne napadlo, když jsem se dívala na předvolební debatu na TV NOVA, kde se všichni lídři předháněli, kdo byl a bude větším bojovníkem proti dvojí kvalitě potravin. Musím říct, že ještě na začátku dubna, kdy se rozhodovalo o zákazu dvojí kvality v EU, by mne opravdu nenapadlo, že to bude nejviditelnější téma této volební kampaně. Rozhořčení nad dvojí kvalitou je tím větší, čím větší je máslo na hlavě ...

Když se stříhá páska

12.5.2019 | V úterý bude v Kroměříži velká sláva. Přijede sám premiér Babiš, aby společně s hejtmanem Čunkem slavnostně přestřihli pásku u nové budovy, kde bude umístěn nový přístoj moderní diagnostické metody, zvané nukleární magnetická rezonance. Zazní projevy, ve kterých se bude děkovat a ujisťovat, jak kraj skvěle pečuje o své nemocnice, čehož důkazem je otevření nového provozu. Že je to nejlepší odpověď ...

Další články