- +

Olga Sehnalová vystoupila v Bruselu na slovenském semináři ke dvojí kvalitě potravin


12.5.2017

Dvojí kvalita značkových potravin byla tématem semináře, který dnes zorganizovalo Stálé zastoupení Slovenska při Evropské unii v návaznosti na nedávné iniciativy zemí střední a východní Evropy k této otázce. Cílem akce bylo představit výsledky dosavadních srovnávacích testů a nastínit možná řešení dvojí kvality z pohledu vnitřního trhu na evropské úrovni. 

V rámci úvodního panelu Olga Sehnalová přítomným hostům představila výsledky srovnávání značkových potravin zakoupených v České republice a v Německu, které zorganizovala v roce 2015, a v němž se lišila třetina testovaných výrobků. Poznatky z dalších nedávných výzkumů přestavili zástupci státní správy Slovenska a Maďarska, kteří také poukázali na přítomnost fenoménu odlišného složení výrobků, které na první pohled vypadají obdobně a jsou inzerovány pod stejným marketingem. Příslib dalších testů zazněl i od zástupkyň České republiky a Chorvatska.

Ve druhé části se vystupující věnovali také možným řešením. Vedle Olgy Sehnalové, která zrekapitulovala své dosavadní aktivity na půdě Evropského parlamentu i v ČR, se panelu zúčastnila i vedoucí kabinetu komisařky V. Jourové, ředitel asociace, zastřešující výrobce značkových potravin, a také chorvatská europoslankyně B. Borzan. Podle Olgy Sehnalové je nutné zvýšit aktivitu dozorových orgánů a dvojí kvalitu řešit jako diskriminační a nekalou praktiku, jednou z možných cest může být také nová legislativa. Evropská komise naopak avizovala, že momentálně teprve sbírá konkrétní poznatky, které bude dále potřeba analyzovat. Z pohledu výrobců pak dvojí kvalita není všeobecný problém a konkrétní rozdíly mezi potravinami jsou v zájmu koncových spotřebitelů. Po medializaci a politizaci tématu nicméně někteří výrobci zvažují revizi dosavadních výrobních procesů.

"Dnešní seminář je dalším příspěvkem do veřejné debaty, díky ní ti, kteří dosud dvojí kvalitu zlehčovali, začínají téma brát vážně. Poděkování patří zejména slovenským kolegům, kteří téma nastolili mezi členskými státy a pokračují v navazujících aktivitách. Pouze společný tlak členských zemí EU a Evropského parlamentu, kde téma opakovaně nadnáším, může přimět Evropskou komisi konečně konat. Naši spotřebitelé mají již dávno jasno v tom, že s nimi ne všichni výrobci jednají fér. Argumenty o rozdílných chuťových a cenových preferencích jsem již vyvrátila, dvojí kvalitu prostě nelze donekonečna obhajovat," uvedla k semináři Olga Sehnalová.

Poslední vložené články


Cyklojízda do Kurovického lomu

21.9.2019 | Letošní cyklojízda v rámci Evropského týdne mobility se nám náramně vydařila. Ranní mrazíky vystřídal nádherný prosluněný den. Díky asistenci Městské policie jsme se bezpečné dostali z centra města a pohodovou jízdou přes Záhlinice a Tlumačov jsme dorazili do Kurovického lomu, kde se nám dostalo výkladu o historii i plánech současných majitelů. Kurovický lom je mimořádná přírodní památka a je jen ...

Jak je na tom Česká republika s kvalitou potravin v porovnání s ostatními zeměmi EU?

22.8.2019 | Jsem ráda, že téma kvality potravin ještě občas nějaká média zajímá. Zde je můj nedávný rozhovor pro Euroactiv a pro úplnost přidávám i původní otázky a mé odpovědi na ně. ...

Prohlášení ČLK

28.7.2019 | Pro informaci, všem krajským zastupitelům ve Zlínském kraji jsme v uplynulých dnech zaslali toto společné prohlášení.

Další články