- +

Kroměříž poznávala jedinečnost maďarských vín


18.5.2011
Putováním chuťových buněk po nejlepších maďarských vinících v oblastech Villány, Eger, Tokaj či Badascony by se dala nazvat ochutnávka maďarských vín, která proběhla v úterý 17. května odpoledne ve vinárně Zlatý Hrozen na Riegrově náměstí v rámci probíhajících Maďarských dnů v Kroměříži. Zkušený maďarský someliér za asistence Rolanda Keményho představil zcela zaplněné vinárně třináct vynikajících odrůd bílých, červených i růžových vín. Již samotné posouzení barvy, vůně i chuti původních maďarských vín bylo mimořádným zážitkem, ovšem i maďarský komentář s českým překladem dodal ochutnávce jedinečnou atmosféru a návštěvníkům přinesl nevšední zážitek. Ještě téhož dne Maďarské dny přinesly prezentaci největšího hudebního a filmového festivalu v Masďarsku s názvem MEDIAWAVE 2011 a projekci skvělého dokumentárního filmu o legendárním maďarském fotbalistovi Ferenci Puskásovi. Obě akce se uskutečnily v Domě kultury v Kroměříži. Ti z vás, kteří úterní ochutnávku nemohli navštívit, nemusejí litovat. Ochutnávka maďarských vín ve vinárně Zlatý Hrozen je připravena denně od 14 do 22 hodin až do 21. května. A i když již nebude k dispozici výklad maďarského someliéra, personál vinárny je vybaven neméně obsáhlými znalostmi. a na jaké odrůdy se můžete těšit? Páratlan ,,jedinečný“ Druh: červené, suché Odrůda: Cabernet Sauvignon a Portugieser, Merlot, Pinot Noir Výrobce: Gere Tamás Vinařská oblas: Villány, Maďarsko Ročník: 2008 Objem: 0.75l Alkohol: 12.5% Jedinečné vyzrálé a svěží víno, snoubí se v něm vůně a chutě višně a ovoce s červenými bobulemi. Nádech získaný zráním v sudech dělá víno ještě zajímavějším. Pro svou různorodost chutí se hodí k široké škále jídel. Podává se při teplotě 13 – 15 °C. Egri Bikavér Druh: červené, suché Výrobce: Gaál Tibor Vinařská oblast: Eger, Maďarsko Ročník: 2006 Objem: 0.75l Alkohol: 13% Víno se střední intenzivní chutí má tmavočervenou barvu, voní po ovoci, hořké čokoládě a koření. Doporučuje se k jednodušším jídlům z hovězího masa a pokrmům ze zvěřiny. Podává se nejlépe při teplotě 16 – 18 °C. Badacsonyi Kéknyelű Odrůda: Kéknyelű Druh: bílé, suché Výrobce: Badacsonyi Bor. Szövetkezet Vinařská oblast: Badacsony, Maďarsko Ročník: 2009 Objem: 0.75l Alkohol: 12% Kéknyelű se pěstuje výhradně je v Badacsonyské oblasti, úroda zde nebývá bohatá, avšak kvalita hroznů je každoročně vynikající. Víno je rustikální. Mladé víno je světlezelené a i po dobu dozrávání si zachovává svěží barvu. Příjemnou vůni vína podtrhují jemné kyselinky. Pravý požitek poskytuje toto víno po několikaletém dozrávání v sudech nebo lahvích. Doporučuje se k rybám. Podává se při teplotě 10 – 12 °C. Tokaji Sárgamuskotály Odrůda: Muškát žlutý Druh: bílé, tokajské, polosladké Výrobce: Tokaj Kereskedőház Zrt Vinařská oblast: Tokaj, Maďarsko Ročník: 2009 Objem: 0.75l Alkohol: 11.5% Víno má světle slámovou barvu, s intenzívní muškátovou vůní, kořenitou chutí, bohatým aroma a jedinečnou chutí ovoce. Tokaji Furmint Odrůda: Furmint Druh: bílé, tokajské, polosladké Výrobce: Tokaj Kereskedőház Zrt Vinařská oblast: Tokaj, Maďarsko Ročník: 2009 Objem: 0.75l Alkohol: 12.5% Víno slámově zlaté barvy, a aroma hrušky, banánu, medu a polního kvítí a chutí hroznů a lípy. Ideálně vyvážené, chuť je v tomto případě odrazem vůně a nabízí delikátní sladkost v ústech. Muskotály Cuvée Odrůda: Muškát žlutý a Muškát Ottonell Druh: bílé, polosladké Výrobce: Frittmann pincészet Vinařská oblast: Kunsági, Maďarsko Ročník: 2009 Objem: 0.75l Alkohol: 12% Ve víně nalezneme svěží vůni, charakteristickou pro odrůdu muškátů. V chuti můžeme rozpoznat exotické ovoce, především ananas. Ezerjó Odrůda: Ezerjó Druh: bílé, suché Výrobce: Frittmann pincészet Vinařská oblast: Kunság, Maďarsko Ročník: 2009 Objem: 0.75l Alkohol: 12.5% Víno má zlatožlutou barvu a vůni po medu. K výraznějším kyselinkám dobře ladí malé množství zbytkového cukru. Doporučuje se k těžším jídlům s maďarským charakterem. Podává se při teplotě 10 – 12 °C. Badacsonyi Szürkebarát Odrůda: Rulandské šedé Druh: bílé, polosladké Výrobce: Badacsonyi Bor. Szövetkezet Vinařská oblast: Badacsony, Maďarsko Ročník: 2008 Objem: 0.75l Alkohol: 12% Odrůda Szürkebarát, neboli Rulandské šedé, vznikla křížením odrůd Pinot blanck a Pinot noir. Z jeho hroznu s vysokým obsahem alkoholu se rodí víno s jemnou vůní a chutí, zlatožluté barvy, které je dále šlechtěno dozráváním v dřevěných sudech. Doporučuje se především k dezertům. Podává se při teplotě 10 – 12 °C. Cserszegi fűszeres Odrůda: Cserszegi fűszeres Druh: bílé, suché Výrobce: Frittmann pincészet Vinařská oblast: Kunság, Maďarsko Ročník: 2010 Objem: 0.75l Alkohol: 12% Odrůda vznikla křížením odrůd Irsai Oliver a Tramín červený. Je to zajímavé jemné kořenité víno s muškátovou vůní. Doporučuje se k husí pečeni a dezertům. Podává se při teplotě 12 – 13 °C. Varsányi Rosé Odrůda: Frankovka Modrá Druh: Rosé, suché Výrobce: Varsányi Pincészet Vinařská oblast: Eger, Maďarsko Ročník: 2010 Objem: 0.75l Alkohol: 12.5% Oceněné víno roku 2010 v Maďarsku v kategorii ROSÉ. Toto výjimečné rosé je výsledkem rychlého zpracování Frankovky modré. Čerstvá vůně připomíná jarní přeháňky, v chutí jsou cítit příjemné kyselinky. Kékfrankos Odrůda: Frankovka modrá Druh: červené, suché Výrobce: Taschner Vinařská oblast: Sopron, Maďarsko Ročník: 2007 Objem: 0.75l Alkohol: 12% V chuti je toto víno ovocné a lehce kořenité. Doporučuje se k hovězímu masu, drůbeži a lehkým zákuskům nebo ke studeným večeřím. Podává se při teplotě 16 – 17 °C. Pinot Noir Odrůda: Rulandské bílé Druh: bílé, suché Výrobce: Szeremley Huba Vinařská oblast: Badacsony, Maďarsko Ročník: 2008 Objem: 0.75l Alkohol: 13% Bílý Pinot Noir je světový unikát. Z této červené odrůdy vyrábějí bílé víno pouze v Champagni, kde ho dávají do šampaňského. V chuti jsou cítit ryngle, švestky, minerály, jemné kyselinky s reflexemi růží. Víno se hodí ke kaviáru, rybám a bílému masu. Podává se při teplotě 8 – 10 °C. Kadarka Odrůda: Rulandské Druh: červené, suché Výrobce: Heimann Családi Birtok Ročník: 2008 Objem: 0.75l Alkohol: 13% V bohaté vůni můžeme objevit bylinky, šípek a višňový džus. Kořenitá a ovocná chuť odpovídá komplexitě vůní. Je středně plné, milé a přátelské víno podle charakteru této odrůdy. Doporučuje se k tradiční maďarské rybí polévce halászlé nebo kořenitým jídlům na červené paprice.

Poslední vložené aktuality z dění v Evropském parlamentu


Krajem obchází strach aneb jak jsme chystali konferenci

3.6.2019 | Od počátku, co se angažuji společně s dalšími kolegy okolo krajského zdravotnictví, vidím jeden společný rys mnohých rozhovorů s lidmi v různých pozicích více či méně závislých na Zlínském kraji. Tím rysem je strach. Strach říci nahlas svůj názor, strach se pod něco podepsat a nejnověji i strach i jen veřejně vystoupit na odborné konferenci. Strach z čeho nebo o co? Tak třeba o možné budoucí ...

Vstanou noví bojovníci (proti dvojí kvalitě)

23.5.2019 | To mne napadlo, když jsem se dívala na předvolební debatu na TV NOVA, kde se všichni lídři předháněli, kdo byl a bude větším bojovníkem proti dvojí kvalitě potravin. Musím říct, že ještě na začátku dubna, kdy se rozhodovalo o zákazu dvojí kvality v EU, by mne opravdu nenapadlo, že to bude nejviditelnější téma této volební kampaně. Rozhořčení nad dvojí kvalitou je tím větší, čím větší je máslo na hlavě ...

Když se stříhá páska

12.5.2019 | V úterý bude v Kroměříži velká sláva. Přijede sám premiér Babiš, aby společně s hejtmanem Čunkem slavnostně přestřihli pásku u nové budovy, kde bude umístěn nový přístoj moderní diagnostické metody, zvané nukleární magnetická rezonance. Zazní projevy, ve kterých se bude děkovat a ujisťovat, jak kraj skvěle pečuje o své nemocnice, čehož důkazem je otevření nového provozu. Že je to nejlepší odpověď ...

Další články