- +

Jak je to s uváděním transmastných kyselin v potravinách? Komise má zpoždění


17.4.2015

Pořad A DOST!, vysílaný na internetové televizi Stream, v díle s názvem Zákaz uvádění transmasných kyselin upozornil na skutečnost, že od prosince loňského roku evropská legislativa zakazuje uvádět na obalech potravin transmastných kyselin. Ty jsou přitom dle odborníků pro zdraví vysoce rizikové.

Podle nařízení č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, které upravuje požadavky na označování potravin, včetně povinného a dodatečného dobrovolného označování živin, transmastné kysliny skutečně nelze v současné době na obalech potravin uvádět. Nenachází se totiž na uzavřeném seznamu živin, které výrobci musí (případně mohou) uvádět.

Olga Sehnalová, členka Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele, s dotazem na uvádění přítomnosti a obsahu transmastných kyselin na potravinách interpelovala Evropskou komisi. Podle téhož nařízení totiž byla Komise povinna předložit do 13. prosince 2014 zprávu o přítomnosti tuků obsahujících transmastné kyseliny v potravinách a celkově ve stravě obyvatel Unie. Byl to jeden z požadavků Evropského parlamentu, který požadoval vyhodnotit dopad transmastných kyselin na zdraví spotřebitelů před tím, než bude rozhodnuto o jejich další budoucnosti v evropských potravinách.

Komisař Andriukaitis, zodpovědný za zdraví a bezpečnost potravin, Olze Sehnalové odpověděl, že tato zpráva bude Evropskému parlamentu a Radě předložena v následujících měsících. Podle Olgy Sehnalové je to ale pozdě:

„Evropská komise již na konci minulého roku měla předložit vyhodnocení přítomnosti tuků obsahujících transmastné kyseliny v potravinách, kolik jich evropští spotřebitelé konzumují a jaký to má případný dopad na jejich zdraví. To se však nestalo. Opakovaně jsem se proto na Komisi obrátila a požaduji okamžitou nápravu. Spotřebitelé mezitím nemají možnost získat informace o přítomnosti transmastných kyselin v potravinách, což je podle odborníků v rozporu s ochranu jejich zdraví. Existují podle mne pouze dvě možnosti, jak dál – buď poskytovat povinné informace o tucích obsahujících transmastné kyseliny na obalech, nebo omezení jejich používání.“

 

Díl o zákazu uvádění transmastných kyselin můžete shlédnout zde: https://www.stream.cz/#/adost/10004064-zakaz-uvadeni-transmastnych-kyselin

Transmastné kyseliny v potravinách – nevíme, co jíme, článek publikovaný na webu dTEST.cz: https://www.dtest.cz/clanek-3530/transmastne-kyseliny-v-potravinach-nevime-co-jime

Poslední vložené články


Cyklojízda do Kurovického lomu

21.9.2019 | Letošní cyklojízda v rámci Evropského týdne mobility se nám náramně vydařila. Ranní mrazíky vystřídal nádherný prosluněný den. Díky asistenci Městské policie jsme se bezpečné dostali z centra města a pohodovou jízdou přes Záhlinice a Tlumačov jsme dorazili do Kurovického lomu, kde se nám dostalo výkladu o historii i plánech současných majitelů. Kurovický lom je mimořádná přírodní památka a je jen ...

Jak je na tom Česká republika s kvalitou potravin v porovnání s ostatními zeměmi EU?

22.8.2019 | Jsem ráda, že téma kvality potravin ještě občas nějaká média zajímá. Zde je můj nedávný rozhovor pro Euroactiv a pro úplnost přidávám i původní otázky a mé odpovědi na ně. ...

Prohlášení ČLK

28.7.2019 | Pro informaci, všem krajským zastupitelům ve Zlínském kraji jsme v uplynulých dnech zaslali toto společné prohlášení.

Další články