- +

Jak je to s uváděním transmastných kyselin v potravinách? Komise má zpoždění


17.4.2015

Pořad A DOST!, vysílaný na internetové televizi Stream, v díle s názvem Zákaz uvádění transmasných kyselin upozornil na skutečnost, že od prosince loňského roku evropská legislativa zakazuje uvádět na obalech potravin transmastných kyselin. Ty jsou přitom dle odborníků pro zdraví vysoce rizikové.

Podle nařízení č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, které upravuje požadavky na označování potravin, včetně povinného a dodatečného dobrovolného označování živin, transmastné kysliny skutečně nelze v současné době na obalech potravin uvádět. Nenachází se totiž na uzavřeném seznamu živin, které výrobci musí (případně mohou) uvádět.

Olga Sehnalová, členka Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele, s dotazem na uvádění přítomnosti a obsahu transmastných kyselin na potravinách interpelovala Evropskou komisi. Podle téhož nařízení totiž byla Komise povinna předložit do 13. prosince 2014 zprávu o přítomnosti tuků obsahujících transmastné kyseliny v potravinách a celkově ve stravě obyvatel Unie. Byl to jeden z požadavků Evropského parlamentu, který požadoval vyhodnotit dopad transmastných kyselin na zdraví spotřebitelů před tím, než bude rozhodnuto o jejich další budoucnosti v evropských potravinách.

Komisař Andriukaitis, zodpovědný za zdraví a bezpečnost potravin, Olze Sehnalové odpověděl, že tato zpráva bude Evropskému parlamentu a Radě předložena v následujících měsících. Podle Olgy Sehnalové je to ale pozdě:

„Evropská komise již na konci minulého roku měla předložit vyhodnocení přítomnosti tuků obsahujících transmastné kyseliny v potravinách, kolik jich evropští spotřebitelé konzumují a jaký to má případný dopad na jejich zdraví. To se však nestalo. Opakovaně jsem se proto na Komisi obrátila a požaduji okamžitou nápravu. Spotřebitelé mezitím nemají možnost získat informace o přítomnosti transmastných kyselin v potravinách, což je podle odborníků v rozporu s ochranu jejich zdraví. Existují podle mne pouze dvě možnosti, jak dál – buď poskytovat povinné informace o tucích obsahujících transmastné kyseliny na obalech, nebo omezení jejich používání.“

 

Díl o zákazu uvádění transmastných kyselin můžete shlédnout zde: https://www.stream.cz/#/adost/10004064-zakaz-uvadeni-transmastnych-kyselin

Transmastné kyseliny v potravinách – nevíme, co jíme, článek publikovaný na webu dTEST.cz: https://www.dtest.cz/clanek-3530/transmastne-kyseliny-v-potravinach-nevime-co-jime

Poslední vložené aktuality z dění v Evropském parlamentu


Krajem obchází strach aneb jak jsme chystali konferenci

3.6.2019 | Od počátku, co se angažuji společně s dalšími kolegy okolo krajského zdravotnictví, vidím jeden společný rys mnohých rozhovorů s lidmi v různých pozicích více či méně závislých na Zlínském kraji. Tím rysem je strach. Strach říci nahlas svůj názor, strach se pod něco podepsat a nejnověji i strach i jen veřejně vystoupit na odborné konferenci. Strach z čeho nebo o co? Tak třeba o možné budoucí ...

Vstanou noví bojovníci (proti dvojí kvalitě)

23.5.2019 | To mne napadlo, když jsem se dívala na předvolební debatu na TV NOVA, kde se všichni lídři předháněli, kdo byl a bude větším bojovníkem proti dvojí kvalitě potravin. Musím říct, že ještě na začátku dubna, kdy se rozhodovalo o zákazu dvojí kvality v EU, by mne opravdu nenapadlo, že to bude nejviditelnější téma této volební kampaně. Rozhořčení nad dvojí kvalitou je tím větší, čím větší je máslo na hlavě ...

Když se stříhá páska

12.5.2019 | V úterý bude v Kroměříži velká sláva. Přijede sám premiér Babiš, aby společně s hejtmanem Čunkem slavnostně přestřihli pásku u nové budovy, kde bude umístěn nový přístoj moderní diagnostické metody, zvané nukleární magnetická rezonance. Zazní projevy, ve kterých se bude děkovat a ujisťovat, jak kraj skvěle pečuje o své nemocnice, čehož důkazem je otevření nového provozu. Že je to nejlepší odpověď ...

Další články