- +

Olga Sehnalová pro Lidovky.cz na téma kvality a původu potravin


24.5.2012
Lidovky: Bylo by podle Vás lepší, aby se potraviny dovážené ze zemí EU označovaly konkrétní zemí původu, a ne jen označením "země původu: EU"? OS: Jednoznačně se domnívám, že ano. A to i přesto, že během výroby až po balení se může jednat i o několik různých zemí. Jsem přesvědčena, že spotřebitel by na tyto informace právo mít samozřejmě měl. Dokud navíc bude existovat rozdílná kvalita stejně označených výrobků, včetně potravin, na jednotném trhu EU, do té doby by mělo být jasné, odkud daný produkt pochází. Právě ve věci rozdílné kvality výrobků na vnitřním trhu EU jsem osobně i prostřednictvím naší politické skupiny ve Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele navrhla interpelovat Komisi a v Evropském parlamentu jsem na toto téma uspořádala veřejné slyšení. Rozdíly v kvalitě potravin skutečně existují, jednotné označení "původ výrobku EU" je tudíž z mého pohledu pro spotřebitele zavádějící a matoucí. Lidovky: Proč se dosud toto značení nezměnilo? Existuje nějaká tendence to změnit? Spotřebitelé přece mají právo vědět, ze které země výrobek pochází. OS: Kvalita potravin se dostává v současné době v souvislosti s různými skandály hodně do popředí zájmu veřejnosti, což je pochopitelné a správné, protože tendence k eventuelním změnám, pokud jde o označování, závisí do značné míry právě na tlaku ze strany veřejnosti. Každá změna je nicméně dlouhodobá záležitost, ve které se mísí velmi protichůdné zájmy, s tím, že konkrétní legislativní iniciativa je na straně Komise. Přesto se i jako poslankyně snažím téma kvality, nejen bezpečnosti, produktů opakovaně předkládat. Věřím, že i takovéto aktivity mohou spolu s veřejným míněním a mediálním tlakem pomoci ke změně. Lidovky: Proč se např. ovoce a zelenina konkrétní zemí původu označují? OS: Povinné označení původu je v Unii v současné době povinné nejen pro ovoce a zeleninu, ale např. i pro hovězí maso a výrobky z hovězího masa, med, ryby či olivový olej. U každé kategorie se vychází vždy z konkrétní legislativy. V současné době se uvažuje mj. o označování mléka Z posouzení dopadu provedeného Komisí je zřejmé, že původ těchto potravin má pro spotřebitele prvořadý význam. Lidovky: Máme informaci, že už existuje určitý evropský předpis, který má být v Česku vymahatelný od roku 2014 a který způsob označování změní. Jakým způsobem se označování změní? OS: Ano, skutečně budou pravidla pro označování potravin s účinností od prosince 2014 upravena, a to prostřednictvím nařízení č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Mezi nejvýznamnější změny pro spotřebitele patří například lepší čitelnost etikety (stanovením požadavků minimální velikosti textu), zvýraznění alergenů v seznamu složek potraviny či povinné označování země původu čerstvého masa. Samostatnou kapitolou je pak povinnost informovat o výživové hodnotě produktu, která vejde v platnost od prosince 2016.

Poslední vložené články


Cyklojízda do Kurovického lomu

21.9.2019 | Letošní cyklojízda v rámci Evropského týdne mobility se nám náramně vydařila. Ranní mrazíky vystřídal nádherný prosluněný den. Díky asistenci Městské policie jsme se bezpečné dostali z centra města a pohodovou jízdou přes Záhlinice a Tlumačov jsme dorazili do Kurovického lomu, kde se nám dostalo výkladu o historii i plánech současných majitelů. Kurovický lom je mimořádná přírodní památka a je jen ...

Jak je na tom Česká republika s kvalitou potravin v porovnání s ostatními zeměmi EU?

22.8.2019 | Jsem ráda, že téma kvality potravin ještě občas nějaká média zajímá. Zde je můj nedávný rozhovor pro Euroactiv a pro úplnost přidávám i původní otázky a mé odpovědi na ně. ...

Prohlášení ČLK

28.7.2019 | Pro informaci, všem krajským zastupitelům ve Zlínském kraji jsme v uplynulých dnech zaslali toto společné prohlášení.

Další články