- +

Poslanci Evropského parlamentu chtějí omezit plýtvání potravinami


16.5.2017

88 milionů tun potravin je v EU podle odhadů každoročně promarněno. To odpovídá 173 kilogramům vyplýtvaného jídla na osobu a rok. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu proto právě schválili zprávu chorvatské sociální demokratky Biljany Borzan, která navrhuje několik opatření pro snížení plýtvání potravin.

Kde se taková kvanta potravin promrhají? V celém dodavatelském řetězci: od farem, přes zpracování a výrobu, až k obchodům, restauracím a nakonec přímo v našich kuchyních. Největšími viníky jsou ale daleko před ostatními právě domácnosti: tam se podle odhadů vyplýtvá 53% potravin. Druhý největší je zpracovatelský průmysl, který má na kontě 19% plýtvání.

Je zřejmé, že právě chování spotřebitelů má velký podíl na plýtvání. Podle průzkumu Eurobarometr mnoho lidí úplně nerozumí označením trvanlivosti na potravinách, ačkoliv šest z deseti dotazovaných řeklo, že se vždycky řídí označením „minimální trvanlivost do“ a „spotřebujte do“.


Hospodářský, environmentální i etický problém

Když vyhodíme jídlo, končí tím v koši také cenné zdroje, které byly potřeba k jeho výrobě jako voda, půda, něčí práce, energie a tak dále. Plýtvání je proto ekologicky velmi ničivé. Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) se mrhání potravinami podílí z osmi procent na celkových emisích skleníkových plynů, které způsobuje lidská činnost. Na jedno kilo vyrobeného jídla se do atmosféry vypustí čtyři a půl kil oxidu uhličitého.

Plýtvání má také rozměr, který není vyčíslitelný v hospodářských ztrátách nebo emisích, ale který je morální. Celosvětově je podle citované FAO na světě 793 milionů lidí trpících podvýživou. Skoro každý desátý Evropan (55 milionů lidí) si kvalitní jídlo mohl dovolit jenom obden, jak vyplývá z dat Eurostatu pro rok 2014.


Parlament chce omezit plýtvání potravin

Zpráva chorvatské sociální demokratky Biljany Borzan proto navrhuje několik opatření pro snížení plýtvání potravin. Do roku 2030 by měla EU snížit jejich horu vážící 88 milionů tun o polovinu. Tento cíl (redukce plýtvání o 50% do roku 2030) odráží také záměry stanovené v takzvaném odpadovém balíčku, který Parlament přijal letos v březnu.

Zpravodajka Borzan navrhuje několik konkrétních opatření pro redukci plýtvání:

  • Usnadnit darování potravin: Komise by měla navrhnout změnu směrnice o DPH, aby jednoznačně umožňovala osvobodit potravinové dary od povinností odvádět daně.
  • Zvyšovat informovanost spotřebitelů o významu označení „spotřebujte do“ a „minimální trvanlivost do“ na štítcích potravin. Potraviny totiž mnohdy ještě mohou být konzumovány po datu minimální trvanlivosti.

Zdrojem: Tisková zpráva Evropského parlamentu

Poslední vložené aktuality z dění v Evropském parlamentu


Olga Sehnalová představila návrh na celoevropský výzkum dvojí kvality

22.6.2017 | Na zasedání Výboru Evropského parlamentu pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů (IMCO) dnes europoslankyně Olga Sehnalová představila pilotní projekt, který požaduje celoevropský výzkum tzv. dvojí kvality značkového zboží. Pilotní projekt má v unijním rozpočtu na příští rok zajistit dostatek finančních prostředků na provedení řádného vyhodnocení rozdílů v kvalitě výrobků prodávaných na jednotném ...

Ocenění za největší pokrok v dopravní bezpečnosti za loňský rok získalo Švýcarsko

20.6.2017 | Evropská Rada pro bezpečnost dopravy (ETSC) dnes vyhlásila výsledky 11. ročníku programu PIN (Road Safety Performance Index), který monitoruje bezpečnost dopravy ve dvaatřiceti evropských zemích.Výsledky za loňský rok, které v Bruselu představil ředitel ETSC Antonio Avenoso, ukázaly, že počet osob usmrcených na silnicích klesl v patnácti zemích. V České republice se podařilo snížit tento počet o 17 ...

Komisařka pro dopravu V. Bulc dnes navštívila zasedání Výboru pro dopravu a cestovní ruch

19.6.2017 | Zasedání Výboru pro dopravu a cestovní ruch dnes navštívila komisařka pro dopravu Violeta Bulc. Se členy Výboru diskutovala o návrzích iniciativy k silniční dopravě „Balíček mobility“, kterou Komise zveřejnila 31. května tohoto roku. Cílem iniciativy je upřesnit stávající legislativu v několika oblastech – vyjasnit pravidla kabotáže, aplikaci minimální mzdy, bojovat se schránkovými společnostmi a ...

Další články